Spring til indhold
Hjem » Artikler » Tag ud som stud. Delfinens guide til alternative perler i Smilets by.

Tag ud som stud. Delfinens guide til alternative perler i Smilets by.

Af Johan Engstrøm

Velkommen til, kære tilflytter!

Velkommen til studiebyen Aarhus og dit første år på universitetet. Du skal nu til at tage hul på et liv som aarhusianer. Der er lækkert her i den jyske hovedstad, og der er naturligvis masser af muligheder for at slå sig løs som studerende.

Her får du et lille fint udpluk af små aarhusianske lækkerier til når læsemængden bliver for stor, og et kulturelt afbræk fra studiet bliver en tiltrængt nødvendighed.

Denne lille guide bringer dig et udpluk af de steder, som 2. Års studerende tilflyttere har brugt hele vinteren på at snuse sig frem til, steder du nu får serveret på et sølvfad allerede fra day one. Alle kan naturligvis læse med, men den er særlig egnet til dig, der er rykket hele vejen fra Thyborøns brusende vesterhavsvind, eller direkte fra Nørrebros Runddel, hvor snittet til medicin betød en flyttebil over Storebælt, til dig fra Fyn og H.C Andersens by, som nu skal slå sine folder i Thomas Helmigs by.

Værsgo!

Kaffe: Løve’s Bog- og Vincafé Nørregade 32, 8000 Aarhus C Åbent: 09-24

Studierabat: Nej

S.U venligt: Ja

Er du typen, der nyder at være omringet at litteratur og en hyggelig, old school atmosfære med brune vintage møbler og ren råhygge, så er det her stedet for for dig. Udover et stemningsfuldt miljø, byder Løves også på en sort Americano til 25 kr. serveret i en stor porcelæns kop (og ikke i et brandvarmt glas for en undtagelses skyld). Løves kan desuden bryste sig af at afholde en hel del kulturelle arrangementer med Poetry Slam og anden poetisk udfoldelse. Hvis det nu skulle være blevet lille-fredag, har caféen også en lækker afdeling med vin og tapas i Borggade ca. 50 meter derfra – dog anbefaler vi, at man er loadet med lidt ekstra S.U kroner den dag.

Mode: So ein Ding

Nørre Allé 17, 8000 Aarhus C Åbent: 12-17.30

Studierabat: Nej

S.U venligt: Ja

So ein Ding har specialiseret sig at importere second hand tøjbrands fra 80’erne

Og 90’erne. Hvis du er fremme på beatet og dyrker normcore og retrostil med oversized Levis denimjakker, Ralph Lauren poloer i pastelfarve og Dr. Martens sko – eventuelt spicet op med en hurtig solbrille af typen Anastacia brugte da hun var nr.1 på Boogie-Listen – så er So ein Ding der du skal hen. Der er fedt tøj til både piger og drenge, og der er muligheder for at gøre nogle gode kup!

Mad: Restaurant Kowloon Frederiksgade 78, 8000 Aarhus C Åbent: 12-21 (tirsdag-søndag) Studierabat: Nej

S.U venligt: Ja

Restaurant Kowloon laver god asiatisk mad med et stort menukort, der byder på yderst rimelige priser. Efter en hel uge med First Price pasta og tilsvarende discount ketchup, er Kowloon et fremragende sted hvor du næppe vil gå sulten fra borde. Der således mulighed for et måltid mad med thailandsk suppe til forret, en spicy wokret til hovedret, afsluttet med en klassisk isdessert for ca. 150 kr. Menukortet bugner af kombinationsmuligheder akkompagneret af et drikkevareudvalg med eksempelvis 25 cl. sodavand til en 20’er, eller asiatisk øl til 30 kr., hvis man ønsker at køre den helt autentiske stil. Kowloon er på mange måder et godt alternativ til åens klichéer og Jensens katastrofer. Det er billigt, lækkert og autentisk.

Musik: TAPE

Mejlgade 53, 8000 Aarhus C

Åbent: 19-02 (sommetider helt til 05) Studierabat: Nej

S.U venligt: Ja

TAPE er Aarhus progressive undergrundsscene. Ved første øjekast danser dedikerede first movers til tunge beats i retro Addidas sneaks, mens kreative sjæle med hang til The Smiths valfarter ned fra forældrekøbet i Øgaderne, og sætter ild på aftenens første Marlboro Light. Men TAPE er meget mere end det. Der er plads til alle, der har interesse i hvad der rører sig af upcoming musik, og her dyrkes bl.a. stilarter som elektronisk, indie rock og britpop. Udtrykket leder tankerne hen på en mørk natklub i Manchester eller det gamle Østberlin, hvor alt er sort og spartansk. Folk der hænger ud ved åen, vil måske gå så langt som at sige, at spillestedet er ”smadret”, men dog yderst gennemført, og et besøg værd hvis du vil opleve spirende musikalsk undergrund i Aarhus. TAPE er et uafhængigt spillested, og en del af de mange kreative tiltag i byen, der bygger på frivillighed og skabertrang. I baren modtages kun kontanter og mobilepay.

Film: Øst for paradis

Paradisgade 7, 8000 Aarhus C

Åbent: ca. 15-22

Studierabat: Ja – 10 kr. alle ugens dage før kl. 18 S.U venligt: Ja

I stedet for at spendere dine få uddannelseskroner på Cinemaxx med de helt store Hollywood-produktioner og blockbusters, er Øst for paradis biografen hvor du som en anden #elitær #kulturradikal #filmandmelder #JørgenLeth kan se film af mere kunstnerisk, nichepræget karakter. Fra de syv små sale, fremvises de film, der ikke passer ind i de store biografers mainstream-katalog. Øst For Paradis er et besøg værd for dig, der vil udfordres og opleve film, hvor kvalitet frem for kvantitet er et omdrejningspunkt, og hvor sproget ikke nødvendigvis er engelsk eller dansk og produceret i et filmstudie nær Hollywood Hills eller på Nordisk Film i Valby. Biografen ligger i stuen og på 1.sal. i toppen af selvsamme bygningen ligger natklubben Café Paradis, ej at forveksle.

Bytur: Café paradis – Den sidste Paradisgade 7, 8000 Aarhus C Åbent: 21-05

Studierabat: Nej

S.U venligt: Nej

Trappen indtil førnævnte biograf forvandler sig torsdag, fredag og lørdag til et rent slaraffenland for den aarhusianske ungdom. På selv samme trappe hvor biografgæsterne tidligere på dagen stod i kø, ryges der nu cigaretter og kysses i krogene som en forpost og et varsel om selve natklubben beliggende øverst oppe. Her er musikken dansabel og varieret, med fokus på Motown, Disco og klassiske hits. Sommetider kan du også indtage dansegulvet til 90’ernes R&B f.eks. under den tilbagevendende ”R. Kelly Night”. Der er også muligheder uden for dansegulvet, hvor man kan sidde henslængt i de gamle møbler og feste, snakke, kysse, nyde en cocktail eller en Ceres Top. Øl er 5-10 kr. dyrere end de fleste steder, til gengæld er den altid utrolig kold. Café Paradis eller ”Den Sidste” som den kaldes i folkemunde, har i flere år sat rammen for den hede nattefest og mange aarhusianske parforhold er startet her.

Bodega: Hjorten

Vesterbrogade 2, 8000 Aarhus C Åbent: Stort set altid Studierabat: Nej

S.U venligt: Ja

Er du til bodega og er studerende, ja, så er Hjorten et must! Hjorten ligger placeret ved Vesterbro Torv, og her er der øl til en flad 20’er og hyggelig stemning. Ejeren er tidligere narkoselæge, der har købt stedet og nu driver det i sit otium. Hjorten indeholder alt det en rigtige en bodega skal indeholde: Visdomsord fra de lokale stamkunder, terninger og raflebægere, tung cigaretrøg, Arnbitter og pilsnere på køl. Væggene er besmykket med udstoppede dyr, og man får fornemmelsen af at træde ind i en jægers jagthytte i starten af 1930’erne. Mange studerende har taget lægens absurd svære quiz, og skyllet det bitre tab ned med en kold Ceres Top.