Spring til indhold
Hjem » Artikler » Mig og Caroline

Mig og Caroline

Når man møder de mørke sider af tilværelsen i ung alder, kan man tackle det på forskellige måder. Da jeg mistede mine forældre, og havnede i et mareridt af stress, angst og depression, blev et af mine redskaber kosten. I min research på viden om kostens betydning for krop og sind, stødte jeg hurtigt på naturopathen Caroline Fibæk, og hun blev en kilde til inspiration og mod på livet for mig. Da temaet for magasinet faldt på mad og drikke, vidste jeg straks, hvad jeg skulle. Jeg ville interviewe Caroline, så jeg med hendes store faglige viden, kunne dele en vej ud af livets skygger med andre unge og studerende. En formiddag talte jeg således med Caroline på Skype, og det blev til en interessant snak om, hvordan man nyder sig til mindre stress, hvorfor man skal spise mere chokolade og hvordan man optimerer sin sundhed på et SU-budget. Advarsel! – fagnørderi kan forekomme.

Tekst: Trine Møller
Foto: Camilla Hey

Caroline Fibæks vej til interessen for kost, var ikke helt ulig min egen. Caroline har selv været igennem mange af de ting, som hun prøver at afhjælpe hos andre.  Som 18-årig mistede hun sin mor og som 24-årig sin far. Caroline har haft det rigtig skidt og har både stiftet bekendtskab med angst, stress og depression. Derudover lider hun af en ryglidelse og fik i tidlig alder ordineret store mængder smertestillende medicin. Medicinen ødelagde hendes fordøjelse og gav hende et hav af fødevareintolerancer. Samtidig fik hun den ene bihulebetændelse og blærebetændelse efter den anden. Som et eksperiment stoppede hun med at spise kød. Det hjalp, og betændelserne ophørte med konstant at florere i hendes krop. Det vakte en interesse for, hvordan man med ændringer af det, man spiser, kan påvirke kroppen.  Som Caroline siger:

”Og så har jeg sådan set eksperimenteret on and of med egentligt bare at se, hvor godt man faktisk kan få det. Det har været mit incitament for at prøve nogle ting af på min egen krop, og se hvor meget energi kan man få, hvor godt kunne jeg egentlig få det. Og det har jeg jo bare egentligt fortsat med at lege med de sidste tyve år.”

En alternativ sundhedsfilosofi_HEY9461

Carolines stemme er varm og engageret, og ofte bryder hun ud i en smittende latter. Jeg bliver helt glad af at snakke med hende. Caroline kigger på det brydningsfelt, hvor psyken og biologien mødes. Kroppen er en kompliceret størrelse, og for menigmand kan det være svært at forstå de mange processer i kroppen og de forskellige næringsstoffers betydning. Dog er Caroline god til at forklare tingene på en forholdsvis enkel måde. Caroline mener, at man med specifikke næringsstoffer kan optimere kroppen og dens processer. En af de ting som Caroline især beskæftiger sig med er kroppens hormoner. De er nemlig kroppens kommunikatorer. Det er dem, der afgør, hvordan den biokemiske kommunikation mellem sindet og kroppen sker. Det er dem, der afgør, hvordan psyken tolker stressfaktorer, og hvor gode vi er til at danne forskellige impulser i kroppen, som skal til for at reagere på de ting, vi møder i livet. Derfor er det vigtigt, at der er balance i hormonsystemet. Det kan man få ved hjælp af komponenter som kost, hvile, bevægelse, specifikke næringsstoffer og naturmedicin. Caroline har et holistisk syn på kroppen. Hun arbejder med hele mennesket istedet for at symptombehandle. Meget af det Caroline arbejder med er evidensbaseret. Udover sin naturopathuddannelse er hun uddannet på Institute for Functional Medicine i USA, som udelukkende beskæftiger sig med forskning. Blandt andet er naturmedicin et meget velstuderet emne, hvor der foreligger megen evidens.  Jeg spørger Caroline, hvad hun tror, er årsagen til, at man ikke benytter sig af flere af de her elementer og af en mere holistisk tilgang i det offentlige sundhedssystem, når meget faktisk er baseret på evidens. Carolines bud er, at sundhedssystemet er presset. Menneskene i systemet er stressede og udbrændte ligesom mange andre mennesker i vores samfund. Der er fokus på optimering og besparelser. Der er simpelthen ikke tid til at se på det hele menneske.

HEY_0192

Sundhedsoptimering af et studieliv

Som studerende ved man, at der ikke er mange penge at rutte med. Der skal være råd til husleje, studiebøger, forsikring osv., og det beløb der efterfølgende er til mad er sjældent ret stort. Derfor har mad ikke en ret stor prioritering hos mange studerende. Jeg spørger Caroline, hvordan man på et lille budget kan optimere sin sundhed. Caroline nævner to elementer, søvn og næring:

”At sove nok er det vigtigste. Simpelthen sørge for at få op omkring de her otte timers søvn. -Jeg tænker nogen gange, jeg er både småbørnsmor og selvstændig, og det er næsten ligesom at være dobbelt fuldtidsstuderende. Og der er det simpelthen at prioritere. Jeg tænker nogen gange, at jeg kan godt sidde med den her opgave nu sent om aftenen, men hvis nu jeg går i seng i stedet for og bare får en god nats søvn, så kan jeg jo faktisk godt stå to timer tidligere op, og så laver jeg et meget bedre stykke arbejde, hvis jeg er veludhvilet, når jeg gør det.”

Udover at prioritere sin søvn, er det vigtigt at få en jævn tilførsel af ordentlig mad. Kroppen skal have tilført energi mindst tre gange om dagen for at kunne fungere. Ligeledes er hjernen afhængig af næring, hvis man skal kunne koncentrere sig og arbejde en masse med studierne. Dog er det afgørende, hvilken type mad man indtager. Hjernens brændstof er sukker, men den har ingen depoter at tage fra, så hvis man ikke spiser en blodsukkerregulerende kost, så vil hjernen blive ved med at skrige på ny energi, man får lavt blodsukker og bliver træt og konfus. Og det er hverken cupnoodles, pasta eller kaffe, der giver kroppen og hjernen det, der er brug for. Derimod skal man have tilført nok proteiner og aminosyrer, som er vigtige for, at vores hormonsystem kan fungere og for kortisolproduktionen af de neurotransmittere, som holder vores hjerne skarp. Aminosyren tyrosin er vigtig for hjernens skarphed. Den findes i næsten alt kød, men især i kalkun og kylling og bønner og fisk. I stressede og pressede perioder bruger kroppen ekstra mange aminosyrer til at producere hormoner og neurotransmittere som holder vores hjerne skarp, vågen og fokuseret. Får man ikke nok af de her aminosyrer, kan man simpelthen risikere at brænde ud, fordi kroppen ikke får de ting, som skal til for at holde os igang.

I henhold til kosten, kan jeg ikke lade være med at spørge, hvordan man som fattig studerende skal forholde sig til, hvorvidt ens indkøb skal være økologiske eller ej. Caroline ved godt, at det er svært at have råd til økologi, når man er studerende, men samtidig synes hun, det er enormt vigtigt både for at indtage færrest mulige sprøjtegifte i forhold til ens egen sundhed og for miljøets skyld. Caroline har selv både været studerende og på dagpenge, og har i de perioder alligevel formået at leve 100% økologisk. Hendes råd er at basere en stor del af sin mad på planteføde og sørge for at spise efter årstiderne. Og når man så køber protein og kød, skal man sørge for at udnytte det.

”Når vi f.eks. køber en kylling fra et økologisk landbrug, så bruger vi det hele. Så koger jeg den først, og så bruger vi kødet og bager lårene, så pelser vi den, og koger suppe på den, så til sådan en hel familie på fire, kan man altså godt få mad til fire dage i sådan en økologisk kylling.”

Det handler altså om at bruge ressourcerne fuldt ud og være lidt kreativ. Caroline så det som en konkurrence med sig selv, da hun var studerende, om hvor billigt man kunne gøre det, og samtidig leve supersundt og bæredygtigt.

RAW42H3472RoseKage

Kunsten at nyde

De fleste af os ved godt, hvad der skal til for at leve sundt, men alligevel gør vi ikke altid det, der er godt for os. Caroline har undersøgt, hvilke mekanismer der ligger bagved vores handlemønstre, når det i virkeligheden ikke er super indviklet at leve sundt. Når vi er stressede, handler vi primært på vores instinkter. Vores instinkt er altid at springe over, hvor gærdet er lavest. Instinktivt sparer vi på vores energi og træffer altid det letteste valg. Det gør sig også gældende, når det kommer til mad. Vores bevidste sind styrer kun 5 % af vores vågne tilværelse, de sidste 95 % er styret af instinkter og gamle indlærte vaner. Når vi siger, at fra på mandag lever vi sundere, så sker det sjældent, og det skyldes i høj grad netop dette. Vi vil gerne med vores bevidste sind, men ligeså snart man så står i en velkendt stresssituation, søger man tilbage til sine gamle mønstre. Mønstre som ofte i forhold til mad handler om at dulme sig selv og så at sige selvmedicinere sig med fødevarer som raffinerede kulhydrater, kaffe og sukker. Men et redskab til at arbejde med sine instinkter og mønstre er hjernens belønningssystem:

”Og der synes jeg, at det var spændende at se, hvad man kan gøre, hvis man skal følge det her instinkt, de her instinkter vi har for at gøre det lettere for os selv. Så istedet for hele tiden at sige, nu må jeg ikke spise sukker og nu må jeg ikke spise det ene og det anden, hvad kan man så gøre for at gøre det bedre eller optimere det her system og gøre det lettere for os at træffe sunde valg. Og derfor så finder jeg ud af, at noget af det som er primært for det her belønningssystem, det er nydelse, altså det er ting, som føles godt. Det går direkte i vores belønningssystem, om det er chokolade, eller det er sex, eller om det er coke, så er det nogle ting, som føles godt, fordi det udskiller kaskader af belønning i vores hjerner.”

Det er altså lettere at gå ind og erstatte en gammel dårlig vane med en, som er lidt bedre, men som stadig føles godt og aktiverer belønningssystemet, men som samtidig tilfører kroppen næring. Som Caroline siger, så er det bedre at spise noget rå chokolade sødet med et naturligt sødestof, og som har et lavt glukæmisk indeks og samtidig indeholder fibre og aktiverer vores mæthedsfornemmelse, istedet for at tømme en hel pose Haribo-mix. Nydelse er også en vigtig vej til at nedbringe ens stressniveauer. Når man nyder udskilles der en række af stoffer, som får niveauet af stresshormoner i kroppen til at falde.

At lære at lytte til sig selv og finde sin passion

For Caroline handler sundhed ikke alene om kost og næringsstoffer. Det handler også om at lytte til sig selv og ens egne grænser og at finde sin indre passion.

”Vores krop sender hele tiden signaler om, hvad den har brug for, men de fleste af os har bare aldrig lært at lytte til dem. Når vi er trætte, drikker vi kaffe istedet for at tænke, at vi måske skulle sove. ”

Men det er svært at ændre de her automatiske koblinger. Har vi lært kroppen, at når den har brug for salte f.eks. elektrolytter, så spiser vi chips, så er det automatisk det, man får lyst til, når kroppen sender signalet. De her koblinger foregår i hjernen i løbet af splitsekunder, og det kræver rigtig meget ro og rigtig meget bevidsthed at kunne drage de rigtige konklusioner på de signaler, kroppen udsender.

I forhold til at lytte til sig selv, er det også vigtigt, at man lytter til, hvad man dybest set brænder for. At give sig selv ro og tid til at mærke efter, hvad det er, der giver en sommerfugle i maven. For Caroline har det ikke blot været vigtigt at lytte efter, hvad hendes intellektuelle passion var, men også at overveje, hvilken type hverdag, hun gerne ville have. For hende har hendes to børn været en stor prioritet.

”Jeg har altid sagt, at jeg skal ikke have sådan en karriere, hvor jeg skal suse afsted kl. 6 om morgenen, og skal flå mine børn op af sengen og bare skynde mig at give dem tøj på, og så skal de spise morgenmad henne i børnehaven. Jeg har altid sagt, og der har jeg været kompromisløs, næsten lige meget hvor meget jeg har manglet penge, så har jeg bare tænkt, at det varslet ikke det værd at gøre noget, som føles dårligt i maven, og hvor jeg skulle være presset i forhold til min tid med mine børn for at få penge”.

Vi kommer til at snakke om, at mange mennesker laver noget, de egentligt ikke brænder for, og Caroline understreger, at det er vigtigt at mærke efter og finde en måde at leve på, som man brænder for, imens man er ung. For når man er sat med hus, lån og børn er det rigtig svært at sadle om. For som Caroline siger, er det ikke bare et arbejde og en måde at tjene penge på, det er noget, man bytter sit liv for.  ”Og så skal det altså være vigtigt!”

Carolines egen drivkraft og passion er at hjælpe mennesker til at få det bedre. Ofte er det helt simple ting, der skal til. Caroline siger, at mange mennesker spilder deres liv på ikke at have det godt. De bliver gamle og finder ud af, at de har spildt hele deres liv. Caroline har som sagt selv lidt af mange af de årsager, som fører til, at man får et trist og kedeligt liv. Det gjorde hende enormt stædig, og hun fandt ud af, at redskaberne til at få det virkelig godt og skabe det liv, man gerne vil have slet ikke var så komplicerede, og det er de redskaber, hun inderligt brænder for at give videre til andre, og som hun har gjort til sin levevej:

”Nu har jeg lavet det her i ti år. Og nu begynder jeg at møde mennesker, som jeg har haft som klienter i starten af min karriere, på min uddannelse, hvor jeg uddanner andre mennesker i de her ting. At se dem ti år efter komme tilbage, og så har de taget alle mulige uddannelser selv og kvittet deres job og er blevet yogalærere, har været tre år i Andalusien eller andre vilde ting, og virkelig fundet ud af, hvad det var, de ville i livet og bare vendt deres livssituation helt om fra måske at være kronisk syge til virkelig at være nogle mennesker, der har taget ansvar for deres eget liv. Det synes jeg simpelthen er så fedt at opleve. ”

Carolines livretter

Da jeg spørger ind til Carolines favoritmad, slår hun en latter op og siger, at det bestemt ikke er SU-venligt, men at hun er vild med kaviar. Kaviar er rig på tyrosin og indeholder nogle gode salte, så det er en fødevarer, som er god, når man er stresset. Men hun er også ret vild med chokolade, som hun dog spiser noget oftere, end hun spiser kaviar.  Især fremhæver hun rå chokolade, altså chokolade hvor kakaobønnerne ikke er ristet. Rå chokolade indeholder langt flere antioxidanter end almindelig chokolade. Derudover er det oftest sødet med naturlige sødemidler, som påvirker blodsukkeret i mindre grad. Ifølge Caroline er rå chokolade nærmest en slags lykkemedicin:

”Spiser man rå kakao, så bliver man meget mere frisk og glad og klar i hjernen, fordi det indeholder så mange kemiske substanser, som påvirker hjernen. Man udskiller mere dopamin og mere serotonin. Der er også et stof i, som hedder anandamid, som man kalder the bliss chemical. Der er phycocyanin i, som også har en kraftig påvirkning på jeres hjerner, fordi det gør, at man føler sig mere skarp i hovedet  og koncentrerer sig bedre.”

En anden fødevaregruppe, som Caroline taler meget varmt for, er fermenterede fødevarer. Fermentering betyder ”gæring” og bliver brugt til at beskrive en lang række af forskellige processer og de deraf producerede fødevarer. Fælles for disse er, at de indeholder mælkesyrer og levende organismer, som er vigtige for vores tarmsystem. Der er flere serotoninreceptorer i tarmsystemet, end der er i vores hjerne og flere nerveforbindelser end i vores centralnervesystem. Derfor har det stor betydning for os, hvordan vores mave har det, også for vores psyke og velbefindende. Derfor mener Caroline, at noget af det vigtigste, man kan gøre for sin sundhed, er at begynde at spise flere fermenterede fødevarer.

Interviewet er ved at lakke mod enden. 45 pragtfulde minutter i sundhedsland er slut. Min beundring for og kærlighed til Caroline Fibæk er kun blevet større. Jeg har lært en masse, og det håber jeg også, at du har, kære læser.

Faktaboks:

  • Caroline Fibæk er uddannet naturopath. Efterfølgende har hun uddannet sig på Institute for Functional Medicine i USA.  Denne uddannelse er evidensbaseret, og man ser udelukkende på forskning med fokus på, hvordan man med specifikke næringsstoffer kan ændre kroppens biokemi og de forskellige cyklusser i kroppen. Man optimerer således kroppens grundlæggende funktionsniveau istedet for at symptombehandle. Caroline videreuddanner sig løbende og tager i øjeblikket sidekurser hos en belgisk læge
  • Caroline har skrevet en række bøger om sit sundhedsunivers. Derudover har hun en klinik, hvor hun skræddersyr sundhedsprogrammer for sine klienter. Ligeledes udbyder hun forskellige onlineforløb, hun har en webshop og er stifter af en hormonterapeut-uddannelse