Kategoriarkiv: Jul

Julefilm: Gamle klassikere og nye kendinge

Det kan være, du mangler lidt inspiration, da din hjerne er taget på ferie eller måske er kørt død under eksamen. Du søger på google og det eneste, der kommer frem er de samme gamle film. Vi har forstået det – Love actually og Alene hjemme er gode klassikere. Men savner du noget nyt, så læs med her.

 

Klaus 

Klaus er en oscarnomineret Netflix animationsfilm fra 2019. Jeg fik den først set i år, men da jeg så endelig så den, havde jeg allerede lyst til at se den igen. Hvis du endnu ikke har set Klaus, har du virkelig en god film i vente. Julefortællingen er rørende og hyggelig samtidig med at den er sjov, overraskende og nytænkende. I filmen forsøger byens nye postbud at få Klaus, en ældre herre fra skoven, til at dele sit legetøj ud til børnene. Men i virkeligheden har postbuddet en skjult dagsorden. Filmen inkorporerer samtidig de myter vi alle kender om julemanden, som skaber en interessant kobling mellem film og virkelighed. Jonatan Spang og Lars Mikkelsen er blandt de danske stemmer, og de får også stor ros herfra

 

Far til fire – i byen

En absolut klassiker og en af mine yndlingsjulefilm er Far til Fire i Byen. Der er intet der kan gøre mig i bedre julehumør end at høre klassikeren ”Julebal i nisseland”. Filmen bringer nostalgiske minder frem, og særligt i disse tider findes der intet bedre end at blive taget tilbage til en simplere tid. Jeg forestiller mig, at filmen er sjovest at gense for alle os, der også har set den som barn. Uanset er filmen dog en klassiker og en absolut must see herfra. Jeg har endnu ikke fundet en streamingtjeneste, som har filmen gratis, men er du hjemme ved forældrenes store TV-pakke, kan jeg glæde med, at filmen sendes på Tv2 Charlie d. 24 december kl. 12:25.

Bossen og bumsen

Her er endnu en klassiker. Bossen og bumsen aka Trading Places er 80’er filmen, hvor bossen (Dan Aykrod) og bumsen (Eddie Murphy) får væltet op og ned på deres hverdag. Hvor den ene mister alt, får den anden et langt mere luksuriøst liv, end han nogensinde havde forestillet sig. Men da det hele viser sig at skyldes et væddemål mellem firmaets to griske ejere opstår en uventet alliance. Hvorfor filmen helt præcist er en julefilm er svært at sige. Den foregår over jul og nytår, og sendes hver år omkring juletid, så på en eller anden vis er den bare blevet lig med jul. Uanset hvad er det en god, fjollet og nostalgisk film. Filmen er mulig at se gratis på Viaplay ellers sendes den på Tv3 d. 21 december kl. 20:30. 

Holidate

Eftersom Holidate er en ny Netflix film og har floreret meget, i hvert fald på min Netflix, vil jeg give mit besyv med på den nye film. Hvad der særligt fangede min interesse ved filmen var skuespilleren Emma Roberts og det nye begreb “Holidate”. Jeg synes i for sig at filmen er udmærket, om end det er en meget klassisk romantisk Netflix film, som er ret forudsigelig. Ligesom mange film før denne, kritiserer hovedpersonen ”den single kvinde” andre for altid at mistænkeliggøre hendes glæde over at være single. Dog som filmen skrider frem viser hun netop seeren, at det nok egentlig var tilfældet. Filmen er heller ikke alene en julefilm, da den strækker sig fra jul til jul og derfor også inddrager andre højtider. En udmærket film hvis du mangler noget nyt og let.  

Hjem til jul (serie)

Hjem til Jul er ikke en film, men i stedet en norsk juleserie på Netflix, som også indeholder danske skuespillere som Ghita Nørby. Serien falder ligesom Holidate lidt ind i nogle lignende klassiske mønstre. ”Singlekvinden” (Johanne) føler sig presset af omverdenen til at finde en kæreste. Serien er god, da den dvæler mere ved Johannes op og nedture. Fordi serien er norsk, ligner den også mere vores hverdag. Johanne også en karakter, der er nem at relatere til. Jeg så sæson 1 sidste år, og glæder mig ret meget til sæson 2, der kom d. 18 december. Hvis du ønsker at se noget, der ikke bare handler om jul, men har noget dybde og refleksion bag sig, vil jeg klart anbefale dig at se Hjem til jul.

Delfinen tester: Glögg, æbleskiver og julestemning i Den Gamle By

Billetterne er bestilt på forhånd – vi skal mødes kl 16 for at kunne komme ind bag Den Gamle Bys mure. Oskar står og venter, da Christian og Jeppe, kommer timet og tilrettelagt fra hver sin ende af byen,  i sidste øjeblik. Alle har glædet sig til at komme væk fra eksamenslæsningen, så stemningen er i højsædet allerede fra start. Planen er klar. Vi skal mærke julestemningen i den gamle by, drikke noget glögg, og fortære nogle hjemmelavede æbleskiver.

Traditionen tro er der pyntet op til jul i Den Gamle By. Lige som vi kommer ind i den gamle by er der et ophævet bålfad med varme gløder og den første bod, hvorfra der bliver lavet og solgt brændte mandler. Vi står kort om bålfadet, så de allerede iskolde fingre kan blive varme igen. Der bliver udvekslet brok over læsemængden, overspringshandlinger og mængden af sol denne december. Da vi går fra glødernes varme og forbi boden med de brændte mandler, fanger servitricen vores opmærksomhed ved at spørge om, vi vil prøvesmage mandlerne. Selvfølgelig; det vil vi gerne! Mandlerne er himmelske, og vi takker mange gange. Vi er i højt humør og glade for at Rona’en ikke har fjernet gavmildheden. Inde i bygningerne er der pyntet ekstravagant op til jul. Lysene fra bygningerne skinner ud ad vinduerne og giver os følelsen af at være tre små piger med svovlstikker. Vi er fanget herude og dømt til at fryse i denne kropskontaktfattige juletid.

Der går ikke mange minutter før vi finder den første glöggbod. Den er placeret i en åbning mellem nogle af bygningerne, og duften af glögg guider os over gårdspladsen. Vi forsøger at bedømme, hvor mange æbleskiver er passende, når man skal have aftensmad bagefter. Selvfølgelig bliver servitricen forvirret over vores bestilling, fordi vi ikke kan beslutte os for noget. Vi er for euforiske over at se hinanden igen, til at kunne bestille ordentligt.

Langt om længe får vi bestilt fire æbleskriver, som Oskar og Jeppe kan dele. Christian og Jeppe tager en klassisk omgang glögg med fyld, mens den eventyrlige Oskar vælger en Lutendrank. Servitricen fortæller os, at Lutendrank er krydret, glögg-lignende drik fra middelalderen. Vi tager vores varme glögg og æbleskiver med op til den gamle bys torv for at finde en bænk. På torvet står et højt grantræ med lys og ved siden af er der flere boder, hvor der sælges forskellige julegodter, juleøl, pølser m. brød og langt mere.

I skæret af juletræets lys smager vi på sagerne. Glöggen er fremragende. At dømme på de andre drenges ansigtsudtryk, så er æbleskiverne også delikate. Jeppe og Oskar kigger på hinanden med øjne så store som tekopper og bliver grinende enige om, at de aldrig har fået så gode æbleskiver. De kan slet ikke understrege det nok og snakker ikke om andet i nogle minutter. Glöggen er varm, smagen dyb og mandlerne er søde. Dog bliver Jeppe og Christian enige om, at der skal mindst dobbelt så mange rosiner i. Efterfølgende går vi rundt i gaderne, hygger og snakker om, at vi selv kan lave en mindst lige så god glögg. Oskar skifter flere gange mening om sin Lutendrank. Først er den for krydret, så er den perfekt. Jo koldere den bliver, jo mindre fan er han af den.

 

En tur i den gamle by kan varmt anbefaledes. Det er noget anderledes i forhold andre år, da vi hurtigt føler os som tre små piger med svovlstikker, når lyset er tændt inde i de pyntede bygninger, og vi ikke må gå ind. Men med godt selskab, nogle æbleskriver i verdensklasse og en velsmagende glögg, så kommer julestemningen alligevel frem i os. De små butikker i den gamle by er stadig åbne, så der er mulighed for at komme kortvarigt ind, men de oppyntede stuer må vi desværre kun drømme om i år.

Sidste åbningsdag i Den Gamle By er d. 24. december i år.

Fotograf: Christian Høj Kroer