Spring til indhold
Hjem » Artikler » Eder tager Portugal til Edens Have

Eder tager Portugal til Edens Have

  • af

Tekst: Vassili Stroganov

Den 15. EM slutrunde blev afgjort på dramatisk vis, da det lykkedes undertippede Portugal at besejre storfavoritterne fra Frankrig med 1-0 efter forlænget spilletid. Portugals største spiller igennem tiderne Christiano Ronaldo var ham der skulle føre Portugal til guldet, men Real Madrid stjernen måtte udgå tidligt i første halvleg med en ledbåndsskade efter en grotesk takling fra Dimitri Payet. Hvis man ikke vidste hvem man skulle holde med, så var denne utilgivelige svinestreg højst sandsynligt med til at få folk til at sympatisere og holde med Portugal. Der er slet ingen tvivl om, at denne handling var 100 % med vilje, og at Payet gik efter at gøre så meget skade på Ronaldo som muligt for at øge Frankrigs chance for at vinde. Da Payet efter kampen blev spurgt til den onde takling på Ronaldo, sagde han selvfølgelig, at det ikke var hans intention at gøre Ronaldo nogen skade, og at det ikke var med vilje, men det skal han jo sige. Kunne hele episoden bare have været et uheldigt tilfælde? Nej, absolut ikke. Når man ser kamerabillederne igennem en gang til, er det tydeligt, at Payet går efter bolden med sit venstre ben og takler Ronaldo, men idet han takler ham, smadrer Payet med vilje sit højre lår ind i siden på Ronaldos venstre knæ med fuld styrke, så det får et knæk der gør ondt at se på. Payet kunne sagtens have valgt ikke at svinge igennem med sit højre ben og skåne Ronaldo, men det gjorde han ikke.

27013000543_1271dae182_o

Franskmændene lignede nu for alvor en EM vinder, og nu troede de ikke på at noget kunne gå galt. ”Les Bleus” kunne vinde kampen på cruise-control, og man behøvede ikke længere at frygte, at Portugal ville score. På et tidspunkt skulle Frakrig-målet nok falde. Men som så ofte før i fodbold, skete det som ingen havde regnet med. Midt inde i den forlængede spilletid afgjorde Lille-angriberen Eder kampen for Portugal, ved at score sit livs vigtigste mål og hermed sikre Portugal sin første EM titel nogensinde. Eder tog Portugal til Edens have, hvor man nu var med i det fine selskab af spillere der havde vundet et Europamesterskab med sit land. Payet og Frankrig havde taget en bid af det forbudte æble i form af Ronaldos venstre knæ, og blev nu smidt ud af Edens have med en sølle sølvmedalje. Forud for denne slutrunde var der ingen der havde troet på Portugal, men nu var landet sensationelt blevet Europamestre og taget revanche for det katastrofale finalenederlag til Grækenland under EM i 2004. Dengang græd en 19-årig Christiano Ronaldo af sorg og skuffelse, men denne gang græder en 31-årig Christiano Ronaldo af glæde og eufori. Historien om Ronaldo og Portugal er som skabt til at blive en Hollywood Blockbuster, som bare skal ses. Uanset hvem man holder med, kan man kun glæde sig over, at Europas suverænt bedste spiller nu kan kalde sig Europamester. Derudover satte Ronaldo en ny rekord ved dette EM, hvor han blev den første spiller nogensinde til at score mindst et mål i fire EM-slutrunder i træk. Den legendariske Portugiser har nemlig scoret i EM 2004, 2008, 2012 og 2016.

Det vigtigste for Portugals succes var dog ikke Ronaldo alene, men det at hele det Portugisiske hold kunne stå sammen som en enhed under et kolossalt pres og evig kritik af deres ”kedelige” spillestil. Træner Fernando Santos formåede at beskytte sit hold fra kritikken og tog det hele på sin kappe med sin simple, men effektive og defensivt orienterede filosofi om, at resultater er det vigtigste, og så er det lige meget om spillet af og til bliver lidt kedeligt at se på. Santos skabte et hold der kunne spille sammen og ikke kun være afhængige af Ronaldos enkeltmandspræstationer. Portugal vandt endda finalen uden Ronaldo, og det beviser, at de fortjener pokalen mere end Frankrig, som gennem hele turneringen, for det meste, har levet på enkeltmandspræstationer og, som for alvor aldrig har spillet som et hold. EM finalen var ikke noget festfyrværkeri, men vi fik dog dramatik til det sidste og et fantastisk langskudsmål af Eder i den forlængede spilletid.   

Samlet set var vi vidner til en fin slutrunde, der både bød på underholdende kampe, kæmpe overraskelser og til tider desværre også utrolig kedeligt spil uden meget kvalitet på grund af det udvidede turneringsformat, hvor man for første gang havde 24 hold med i stedet for 16. Udover Portugal, så var Island og Wales turneringens helt store positive overraskelser, mens især England og Spanien blev de helt store tabere med forfærdeligt og uinspirerende spil. EM 2016 er forbi, og nu kan vi alle glæde os til den næste store slutrunde, som bliver VM 2018 i Rusland.